X

Boala ciudată care nu o lasă să doarmă pe Lidia Buble! Îndrăgita cântăreaţa a mărturisit tot, ce spun medicii despre această afecţiune

Fire copilăroasă, veselă şi imprevizibilă, Lidia Buble nu este luată uneori chiar în serios. Iar vorbele ei par la prima vedere doar nişte toane de fetiţă răsfăţată. “Dacă am tablouri prin casă îmi amintesc că noaptea pleacă ăia din tablou. Am nopți în care nu închd niciun ochi. Adorm doar spre dimineață când se luminează afară, 2-3 ore. În unele seri e chinuitor. În momentul în care răman singură o iau razna rău de tot”, a fost declaraţia simpaticei artiste, pe care mulţi nu au luat-o în serios.

Doar că medicii spun că chiar e vorba despre o boală. Care se tratează la psiholog. Dar se tratează. Iar cauzele sunt, de regulă, în copilărie. „Cumva fac legătură cu foarte multe chestii din copilărie, pentru că fraţilor mei mai mari li se părea foarte amuzant să mă sperie cu tot felul de chestii când eram mică şi probabil de aici pleacă fricile mele…”, spune şi Lidia Buble, care mărturiseşte că există un singur loc unde nu îi este teamă. „Ştii când nu mi-e frică? Mi-am dat seama că nu mi-e frică atunci când sunt acasă şi e tati, deci atunci nu mi-e frică…”, spune cântăreaţa la Antena 1.

Citeşte şi: Cum scapi de durerile de cap: Trucurile pe care nu le ştiai până acum

Ce este nictofobia

Nictofobia nu este o boală a lumii moderne, ci ea apărut din cele mai vechi timpuri. E aşa-numita frică de întuneric. Această frică ar putea fi de natură evolutivă, mulți prădători acționând noaptea. Potrivit specialiștilor, persoanele afectate de această fobie devin nervoase într-un mediu întunecat, dorm cu lumina aprinsă, nu ies din casă noaptea, sau de asemenea pot experimenta anumite simptome fiziologice, incluzând un ritm al bătăilor inimii crescut, transpirație, agitație vizibilă și chiar senzație de rău (grețuri, dureri de cap și diaree sunt frecvente) când sunt forțate să petreacă timp în întuneric. Dacă fobia este severă aceștia încearcă să fugă din camerele întunecoase și să evite să stea afară noaptea. Pot deveni furioase sau în defensivă când cineva încearcă să le încurajeze să petreacă timp în întuneric, scrie Gazeta Română.

Frica de întuneric poate să nu fie legată de întunericul în sine, ci de pericolele necunoscute ascunse în întuneric (de aceea filmele de groază și suspans utilizează adesea întunericul că pe o cale de a speria spectatorii). Lipsa de protecție și de încredere pot juca un rol foarte important, mai ales dacă aveți tendința de a experimenta frica de întuneric mai des în timp ce sunteți singur. Anumiți psihanaliști consideră că teama de întuneric poate fi legată de anxietatea de separare de o figură primară de atașament.

Chiar dacă simptomele nictofobiei sunt diferite de la o persoană la altă, asta nu înseamnă că aceasta nu se poate trata. Terapiile cu o singură persoană, cu membrii din familie sau terapia de grup vă poate ajuta să treceți peste obstacolele impuse de teama voastră de întuneric. Scopul terapiei este de a contesta convingerile înfricoșătoare despre întuneric prin înlocuirea psihologiei negative cu gânduri mai pozitive.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro